Appollon DeerlijkGeschiedens van sportclub APPOLLON


Toen enkele scoutsjongeren lieten vallen dat ze graag meer sport en turnen binnen hun werking wilden, werd daar door de scoutsleiding graag op ingegaan. Ze beleefden een prachtige namiddag. Met goesting naar meer sportbeoefening.
Twee studenten Lichamelijke Opvoeding namen het initiatief om een club op te richten die wekelijks een paar uurtjes sport organiseerde voor jongeren van 15 tot 18 jaar. Op zaterdag 10  oktober 1972 was sportclub Appollon een feit. Een 20-tal jongeren waren elke week van de partij voor de lessen omnisport en turnen.

In 1973 werd een tweede leeftijdsgroep 12-15 jarigen opgestart en en jaar later, in 1974, was er de start van het aanbod voor de lagereschoolkinderen. Het enthousiasme van de leden wekte interesse bij de ouders en vanaf 1978 werd jazzdans voor volwassenen opgenomen in het programma. In 1986 volgt een aanbod voor kleuters.
Het aanbod werd niet alleen naar leeftijd uitgebreid maar ook naar inhoud. Er werd ingespeeld op de vraag van de leden. Het aanbod evolueerde van turnen en omnisport naar zwemmen, turnen, dans en aerobics.
Een overzicht over de jaren heen:
1972 turnen en omnisport
1976 basketbal (wordt het volgend seizoen de aanzet voor de damesbasketploeg: huidig Tulikivi)
1978 jazzdans
1981 volksdans
1982 korfbal
1983 gym tonic (de voorloper van aerobics, step aerobics, tai-bo-lon, ...)
1987 start van zwemclub Appollon en van jazzdans voor de jeugd
1993 afrodans
1996 streetdance, ballet, fitball
1997 spacedance
2000 de start van de bewegingsschool voor peuters en kleuters
2001 salondansen
2003 salsa
2004 breakdance
2005 special gym voor kinderen met leermoeilijkheden
2007 aerobics wordt aangevuld met body-fitcursussen en met air-move
2008 start van de populaire zumba cursus

Het aanbod was uiteraard ook afhankelijk van de locaties die we in de loop van de jaren ter beschikking kregen. Tot 1996 maakte Appollon gebruik van de gemeentelijke accommodatie. In 1996 hadden we ons eigen Appollonpand. Doordat in 2008 het Deerlijks zwembad sloot, moesten we noodgedwongen ook de zwemclub van Appollon stoppen. Onze sportkampen werden in Deerlijk georganiseerd, maar later ook op verplaatsing: regelmatig in Blankenberge, Ieper, Deinze en Wielsbeke.
Naast de jaarlijkse sportkampen organiseerde we ook éénmalige sportactiviteiten: waterski, ijsschaatsen, afvaart van de Lesse, kerstuitstap naar subtropische zwembaden, 3-koningenfeest, ... Ook de tweejaarlijkse skireizen waren ooit een vast onderdeel binnen Appollon. Holzgou (1973)- Bruneck (1975), Meransen (1978), Valz (1980), Obertouern (1983), Meransen (1985), Sanct-Johan Italië (1986 en 1987), Trenten (1988), Avoriaz (1990) en Saint François Lonchamps (1992 en 1993). Een 50-tal skifanaten trokken telkens de latten aan onder leiding van eigen lesgevers.
Enerzijds was Appollon door de jaren heen een vaste medewerker aan activiteiten van de gemeentelijke sportdienst: o.a. de parkloop van het Gaverdomein 1977 (krijgt een vervolg in de huidige kerstcorrida) en verschillende zwemmarathons. Anderzijds gaf ons aanbod al enkele keren de aanzet naar de oprichting van een nieuwe club. Onze basketbalcursus is bijvoorbeeld uitgegroeid tot de basketdamesploeg “Tulikivi” en onze volksdansgroep werd later de vereniging “Tresleca”.
Het ledenaantal steeg gestaag van 19 starters naar ruim 520. Telkens we een nieuw initiatief namen, ging ons ledenaantaal gestaag vooruit.
Het Appollon-bestuur werd aanvankelijk gevormd door de stichters en de lesgevers van Appollon. Dit team breidde door de jaren heen uit, vooral toen we ons eigen Appollonpand hadden en de verantwoordelijkheden nog groter werden. Medewerkers van het eerste uur zijn nog altijd trekker of bestuurder.

Het aanbod van Appollon bestaat momenteel uit bewegingsschool, turnen, rope skipping, verschillende dansstijlen en aerobics. Naast de wekelijkse sportlessen en -activiteiten organiseren we ook jaarlijkse sport- en danskampen. Workshops als tapdans, capoeira, djembe en dans, sportief paaldansen, …. stonden al op het programma.
Appollon blijft recreatief, maar we willen de leden (zeker de jongeren) regelmatig naar buiten laten treden. Tweejaarlijks wordt een optreden georganiseerd waarbij alle groepen samen een dans- en turnshow in elkaar boksen. Daarnaast krijgen onze groepen de kans om bij andere organisaties één of meerdere choreo’s te verzorgen. (Bv. verbroederingsfeesten met Neuenkirchen Am Brand, de volledige choreo van opeenvolgende Ijzerbedevaarten (1993 tot 1996), de stoet “Deerlijk leeft”, midzomermarkt, Coffre Fort in Kortrijk, kermis in Deerlijk, stoet molenhoekkermis, Basketbalwedstrijden, ...)

ZOZO